Aizvērt
Bērzu iela 2, Atpūta, Svētes pagasts, LV-3008
+371 28469842 info@mitavasciekurs.lv

Latvietis pasaulē izceļas ar savu netradicionālo pieeju lietām un prasmi tās vērtīgi izmantot. Šis stāsts ir par mūsu valsts pazīstamāko koku- priedi.

Priede izsenis ir zināms kā lielisks kokmateriāls un tieši Baltijas reģiona priedei raksturīgi īpaši taisni stumbri, samērā šaurs piramīdas vainags, tievi zari un kvalitatīva koksne, tāpēc jau kopš 17.gadsimta mūsu priede bijusi ļoti pieprasīta visā pasaulē. Taču ko vēl ir iespējams iegūt no priedes?

Priežu pumpuri. Priedes pumpurs ir dzīvības sākums, kas sevī glabā sakņu, skuju un ziedu potenciālu. Visvērtīgāk tos ievākt ir no februāra beigām līdz aprīļa sākumam, kad tie ir visbagātākie ar ēteriskajām eļļām. No priedes pumpura vari pagatavot tēju, tos izžāvējot vēsā, vējainā telpā, kā ari vari pagatavot priežu pumpuru sīrupu- 400 gramiem priežu pumpuru pārlej litru auksta ūdens. Kad tas uzkarsis, pievieno 500g cukura un samaisi. Šo sīrupu 2 stundas karsē 70 C0 , lai tas saglabātu iespējami vairāk ēteriskās eļļas un C vitamīnu. Pirms pildīšanas pudelītē, pievieno sīrupam sulu, kas izspiesta no viena citrona.

Čiekuri. Čiekurs, līdzīgi kā pumpurs ir bagāts ar sveķiem, pinīnu-tanīnu savienojumiem, C vitamīnu un miecvielām, kas padara to vērtīgu augšējo elpceļu veselībai un imunitātei. Čiekurus ievāc no brīža, kad tie parādījušiem, apmēram maija 2-3 nedēļa, līdz jūnija vidum, pirms tie sākuši koksnēt un paliek cieti. No čiekuriem pēc līdzīgas receptes kā pumpuriem iespējams pagatavot sīrupu, taču ko darīt ar pašiem čiekuriem, kas palikuši katliņā?

  • Čiekuri sīrupā. Tos vari likt burciņā un pārliet ar pagatavoto sīrupu. Ja būsi ievācis čiekurus, kamēr tie nav sākuši koksnēt, tie būs mīksti, garšīgi un ļoti spēcinoši.
  • Sukādes. Sīrupu pildi burciņās, taču čiekuriņus brīvi izkārto uz krāsns pannas un 40 C0 temperatūrā tos žāvē 12 stundas, līdz tie būs izžuvuši un gatavi glabāšanai. Būsi ieguvis garšīgus un vērtīgus našķus. Šīs sukādes vēlāk vari arī noglazēt šokolādē, lai iegūtu unikālus saldumus.
  • Ja čiekuri Tev šķiet par rūgtu- liec tos blenderī, pievieno mazliet sīrupa, sauju mīļākās ogas un ēdamkaroti medus. Šo visu sablenderējot iegūsi čiekuru zapti, kas iegūs ogu vērtības, medus saldumu un mazinās rūgto sveķu garšu

Priežu ziedputekšņi. Ziedputekšņi noteikti ir ekskluzīvākais, ko priede dod cilvēcei, jo visā pasaulē ir medicīniski apstiprināti kā lielisks līdzeklis imunitātes stiprināšanai, ādas veselībai, dažādu iekšējo orgānu veselībai un ne tikai. Priežu ziedputekšņi satur antioksidantus, proteīnus, minerālvielas, enzīmus, koenzīmus.. kopumā vairāk kā 200 vērtīgas sastāvdaļas. Ziedputekšņus iespējams iegūt priežu ziedēšanas laikā- visbiežāk maijā. Ap priedes zaru uzliek maisu, to krata. Pēc tam mājās ir jāizsijā ziedputekšņi. Vairākas reizes iegūtie ziedputekšņi jāsijā ar smalkāko sietu, līdz tie ir zeltaini.

  • Ziedputekšņus var lietot iekšķīgi- ¼ tējkarotes dienā sajauc tos ar ūdeni un izdzer
  • Iejauc ziedputekšņus šķidrā medū un lieto tos imunitātei ik dienu
  • Iemaisi priežu ziedputekšņus neitrālā ādas krēmā un lieto tos ārīgi

Ziedputekšņi palīdzēs saglabāt jaunību, jo padarīs ādas audus elastīgākus un neļaus veidoties grumbiņām.

Tikai 20.00 līdz bezmaksas piegādei! 🚀
LV
Mans grozs
Tikai 20.00 līdz bezmaksas piegādei! 🚀
Tavs grozs ir tukšs

Izskatās, ka neesi vēl neko izvēlējies!